top of page

Persoonlijke ontwikkeling

Het gaat er niet om of je de beste bent, het gaat erom dat je beter bent dan gisteren.

Presentatie.jpg

Als je bepaalde keuzes in je leven maakt, brengt dat altijd gevolgen met zich mee. Zo ook voor mij, na de keuze om zelfstandig aan de slag te gaan als coach. Ik was altijd al een sociaal persoon, ik houd ervan om met leuke mensen samen te zijn. Echter, voor grote groepen was ik nogal introvert. Als ik moest spreken voor groepen mensen, klapte ik dicht, kwam ik niet uit mijn woorden. Daardoor was ik, begrijpelijk, ook altijd weken van te voren al ontzettend zenuwachtig. Dit zat mij erg in de weg, omdat ik wist dat het in dit vak wel erg belangrijk is absoluut niet introvert te zijn voor een grote groep.

Wat was de oplossing? Het toch te DOEN. Ik had al eens ergens geleerd dat buiten je comfortzone de grootste successen liggen. Mijn ‘waarom’ was zo sterk, ik had écht grote intrinsieke motivatie om anderen te gaan helpen, dat ik me wel over mijn angst heen moest zetten. De zogenaamde ijskoude douche vond plaats op 1 februari 2020. Ik stond voor een groep van ongeveer 100 mensen, en mocht mijn  verhaal delen: hoe ik was begonnen als zelfstandig coach. Dat ging niet heel soepel, maar ik deed het wél. Die dag heeft mijn leven veranderd. Er was iets in mij dat bleef zeggen dat ik dit moest doen.

De maanden daarna bleef ik oefenen, ik organiseerde online presentaties via Zoom. In die presentaties legde ik familie en vrienden (later ook onbekenden) wat mijn nieuwe onderneming inhield. Dit ging echt niet altijd soepel, maar uiteindelijk merkte ik dat ik daadwerkelijk vaardigheden aan het ontwikkelen was. Het hele simpele zinnetje: ‘gewoon doen’ heeft dus werkelijk een positief effect als je hier consistent mee aan de slag gaat.

Toen ik in september 2020 besloot om mijn onderneming fulltime te gaan uitvoeren, kwamen er steeds meer mooie inzichten. Ik vond het namelijk ineens oprecht leuk om mijn verhaal te delen voor een grote groep! Dat is dus een ingrijpende verandering geweest in ruim een half jaar. Mede hierdoor heb ik ook veel minder last gekregen van stotteren (spraakprobleem). Waar ik voorheen veel stotterde, zeker voor groepen en bij enthousiasme, doe ik dat nu nauwelijks! Je kunt je voorstellen hoe dankbaar ik hiervoor ben. Dit is zo gegroeid door die ene beslissing: te gaan doen wat ik écht graag wilde.

Op dit moment geef ik vrijwel wekelijks een (online) presentatie voor een grote groep, en mag ik zelfs andere ondernemers training geven! Op de foto zie je een training die ik op een mooie live locatie mocht geven, dat was nét weer even anders dan via Zoom! Ik geniet er nu elke keer weer van als ik over mijn passie mag praten, tegen individuele personen, maar zeker ook voor groepen.

Dit is niet het enige wat ik op gebied van persoonlijke ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik ben er ook achter gekomen wie ik daadwerkelijk ben. Pas als je echt doet wat je leuk vindt, kan je mooie dingen bereiken. Ik heb geleerd om mijzelf op nummer één te zetten, en ook eens ‘nee’ te zeggen tegen mensen. Toen ik begon als zelfstandige, hadden heel veel mensen daar natuurlijk een mening over. Vrienden, maar ook familie hadden hier een bepaalde conditionering over, of zelfs afweer tegen. Vroeger zou ik dan gaan twijfelen of dit wel het juiste zal zijn, maar nu besloot ik anders. Ik ging er juist voor! Mijn ‘waarom’ was en is groot genoeg! Deze negativiteit en wantrouwen over mijn succes zag ik als extra motivatie om het wel te gaan doen! Het tegendeel willen bewijzen is voor mij een hele goede motivator geweest, omdat ik dit zelf juist wél wilde! Dit stukje ontwikkeling en deze keuzes hebben mij nu gebracht tot een succesvolle onderneming waarin ik dagelijks ruim 50 mensen mag helpen. Dit heeft mij laten inzien dat met de juiste mindset en motivatie grootse dingen te bereiken zijn!

Alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, pas ik toe in mijn trajecten. Deze ontwikkeling en manier van in het leven staan gun ik namelijk iedereen! Ben jij klaar om écht voor jezelf te kiezen?

Persoonlijke ontwikkeling: Over mij
bottom of page